12.5.12

RONDALLES DE BENEIXAMA VIATJA A MALLORCA



El divendres onze de maig a les 19:00 va tindre lloc a la llibreria La Lluna de Palma (carrer General Riera 68), la presentació del llibre Rondalles de Beneixama de Francesc Gascó.
La sala havia estat decorada com un mar amb tot de peluixos "enllaçats" que llegien les Rondalles de Beneixama, un ambient màgic creat per Xesca Cabot, Margalida Palou i n'Antònia Font (mare dels cantants d'aquest famós grup mallorquí) amb la col·laboració de Maria Barceló, l'ama de la llibreria.


La sala es va anar omplint de gent fins ocupar tots els seients lliures i algunes persones van restar dretes.
Va començar els parlaments Maria Barceló tot donant la benvinguda als presents i explicant que aquesta presentació era com una segona cloenda de l'any de les rondalles mallorquines i la importància de la recollida de rondalles.
Seguidament va iniciar el seu parlament Francesc Moll, fill del conegut editor Francesc de Borja Moll, de l'editorial Moll. Va explicar que li havia sorprés molt en llegir el llibre com hi havia moltes rondalles a Mallorca que eren iguals a les de València i la riquesa de vocabulari que aportaven al conjunt de la llengua.

El parlament de Nanda Ramon, exregidora de Cultura de l'Ajuntament de Palma va fer un recorregut per les diferents maneres de salvaguardar el patrimoni rondallístic balear i com les rondalles formaven part de l'imaginari col·lectiu de Mallorca. Va posar exemples de les conegudes Rondaies Mallorquines d'en Jordi des Racó, de les Rondalles de s'arxiduc i d'altres reculls rondallístics i els va comparar amb les rondalles valencianes en general tot destacant que les rondalles de Beneixama i les altres del País Valencià no havien patit cap "censura prèvia" i, llavors, hi trobaves accions i situacions impensables a d'altres reculls rondallístics de Mallorca. També s'hi va centrar en el vessant de l'amistat que la uneix amb Francesc Gascó des de fa una pila d'anys.
Al seu torn de paraula, Francesc Gasco va reivindicar l'ús del català com a llengua pròpia de les Illes Balears i va lamentar els atacs polítics a l'ús de la llengua per part del govern de Bauzà. Seguidament va parlar de la seua relació amb Mallorca i va agrair expressament a Paquita Bosch i Josep Maria Magrinya (dues persones que formen part històrica del moviment escolta i nacionalista mallorquí) que li van permetre conèixer Mallorca. Posteriorment, va parlar de com havia recollit les rondalles i la seua manera de transcriure-les, refer-les i donar una versió definitiva de les mateixes.
Finalment, Lena Serra i d'altres professores van parlar del treball fet a les seues aules a partir del llibre Rondalles de Beneixama tant des de la feina de llengua (verbs, pronoms, etc) fins a la seua recreació en forma de titelles o diversos treballs de dibuix.
Francesc Gascó va signar un munt de llibres de rondalles, prova de l'èxit de la convocatòria.
Va acabar l'acte a la llibreria amb un mini convit de productes gastronòmics balears d'elaboració casolana (ensaïmades, coca de bledes, crespells...).
Un acte emotiu, amb molta de gent que va omplir de gom a gom la sala.

1 comentari: