23.6.12

"AIXÒ ERA I NO ERA..." RONDALLES POPULARS VALENCIANES


Per Oreto Doménech Masià


Rondalles de Beneixama
Francesc Gascó (amb il·lustracions d’Empar Piera)
Editorial Germania. Alzira, 2011

Rondalles de Beneixama és el segon volum de contes tradicionals que ha curat Francesc Gascó. El primer, publicat l’any 1999 per l’ajuntament d’Ontinyent i, a hores d’ara, exhauridíssim, aplegava cinquanta rondalles arreplegades al si familiar. Ara, l’editorial Germania li n’ha publicades quaranta més, aquestes recollides també al seu poble, Beneixama, mitjançant el testimoni de diversos informadors que, engrescats per veure al primer llibre “les contes” d’àvies i tietes, s’hi animaven a recuperar-les de la memòria i li les contaven al carrer, a la carnisseria o al mercat.
Francesc Gascó, amb les Rondalles de Beneixama, ha fet una feina digna de l’orfebre més exquisit: ha rescatat la joia empolsimada d’entre el trastum de l’andana, li ha torcat la pols amb extrema delicadesa, l’ha polida i endreçada i, sense guarnir-la de perles o d’altres pedres precioses, l’ha feta brillar amb una lluïssor que endevinem antiga... En algunes contalles, gairebé atàvica. Gascó ens fa arribar de manera vivíssima algunes situacions que en l’oral se sobreentenen per la gestualitat o l’entonació: els contes ens arriben frescs, tal i com si els escoltàrem en el mateix moment que els llegim, encara que provinents d’un viatge de segles.
A Rondalles de Beneixama, els contes es poden situar dins la tradició de la literatura popular d’arrel mediterrània, la pròpia de l’àmbit lingüístic català: històries màgiques i meravelloses com La princesa del cigró, La bona xiqueta i La flor del Girablau, tan sorprenents que ens en fem creus; altres de por com Peret, Marieta i la freixureta, amb les quals quedem ben escagarrussats; protagonitzades per animalons com el llop, la rabosa, les tres cabretes i la rateta pifianta, tan enginyosos que ens fan fer uns ulls com a llibrells amb els seus descombaldos. Altres rondalles, més pròximes a la contarella o a l’acudit, com El poble dels simples, demostren com són alguns de bacores i bacorindos mentre que altres se la saben tota. Històries com L’asil, ens fan cavil·lejar sobre els fets de la vida i amb El pintor i les monges vergonyoses comprenem, amb tendresa, com d’alficossos eren en èpoques passades. Les Coses del mal de panxa són impossibles de llegir sense riure d’amagatontes, però, si les expliquem a algú altre, esclatarem en riallades en un tres i no res i quedarem ni més contents d’haver-les descobert.
Amb unes propostes didàctiques pensades, segons l’experiència docent de l’autor, de l’educació infantil fins al batxillerat, Francesc Gascó manifesta clarament la intenció de posar de nou en circulació una part important del nostre cabal cultural i lingüístic. “Rondalles de Beneixama” representa una aportació significativa que, a més de curar-lo i preservar-lo, vol revifar l’imaginari tradicional valencià en llengua catalana. La paciència, la constància i l’amor a la terra i a la llengua de l’autor ens presenta les rondalles de tota la vida polides, netes i precioses, aptes per a tots els públics i, per tant, a punt per al futur.

(Ressenya publicada al número 371 de la revista Saó)





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada