3.8.11

MANEL ALONSO I CATALÀ, AUTOR DE TONET AGERMANAT

L’escriptor de Puçol, autor de títols de narrativa infantil com ara Caram, quina aventura! o Conta’m un conte, amb els quals ha obtingut el prestigiós Premi Samaruc que atorga l’Associació de Bibliotecaris Valencians, s’ha embarcat recentment en un nou projecte editorial destinat als més menuts de la mà d’un personatge molt peculiar: Tonet.
P. –Qui és Tonet?
M.A. –Tonet és un xiquet de sis anys com qualsevol altre que viu en un poble valencià i que comença a descobrir el món que l’envolta.
–I què té d’especial Tonet perquè escriga sobre ell?
–A Tonet el fan especial alguns trets de la seua personalitat, és entremaliat, però intel·ligent, li agrada escoltar amb atenció les batalletes que li conten els majors, en especial el seu avi Pasqual, al qual li té una gran estima i un gran respecte. També és una mica especial perquè és fill d’una família multicultural, el seu pare Babacar és africà i sovint li parla del seu país i de les seues tradicions, i la seua mare, Roser, és valenciana.
–Tonet naix com un personatge d’un sol llibre, com fou Bernat del seu anterior llibre Bernat i els seus amics, la primera edició del qual també va ser editada per Germania?
–No acaba de ser cert que Bernat fóra un personatge d’un sol llibre, ja que va aparéixer compartint protagonisme en altres llibres infantils meus. Però tornem a Tonet: Tonet naix com un personatge per a tota una col·lecció destinada als més menuts de la casa. Al llarg de diversos títols farem que Tonet i també la seua germaneta Martina descobrisquen el món que els envolta mitjançant lleugeres pinzellades. En el primer títol presentem al lector el personatge, la seua família, el poble on viuen, i a partir del segon començarem a descobrir ciutats, llocs...
–Per què ha optat per la poesia i no per la prosa a l’hora d’escriure els textos?
–Vaig pensar que la poesia té una gran capacitat per a condensar les idees i això a l’hora de pegar pinzellades sobre qualsevol qüestió és molt important. A més, el joc de la rima i la mètrica li dóna un valor afegit a l’hora de llegir-lo, ja que li atorga al text una musicalitat especial que espere que divertisca i atrape els menuts.
–Què li ha paregut el treball que ha fet la il·lustradora Empar Piera?
–Molt encertat. Ha captat perfectament la idea del que volia quan vam parlar per primera vegada del personatge, a més ha fet aportacions interessants al projecte.
–Està treballant en algun nou títol?
–Sí, ara mateix estic treballant en un nou text on Tonet, acompanyat del seu avi, visitarà la històrica ciutat de Sagunt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada